Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii inca de tineri, dantura ingalbenita sau chiar innegrita era la ordinea zilei, iar durerile de dinti erau un cosmar. Astazi avem avantajul de a afla cat mai multe lucruri despre igiena orala si de a ne putea trata corespunzator eventualele probleme. Mai mult, avem la dispozitie nenumarate tehnici si metode de infrumusetare si de a obtine „zambetul perfect”.
Chiar daca frumusetea nu este la indemana oricui, sanatatea poate fi. Mai ales cand sanatatea dintilor se obtine doar pastrand o buna igiena orala si mergand regulat la medicul stomatolog, care ne ajuta sa prevenim caderea sau imbolnavirea dintilor. O igiena corecta presupune periajul dintilor de doua ori pe zi, folosirea zilnica a atei dentare si controlul la stomatolog de doua ori pe an.
Prima vizita la stomatolog trebuie sa aiba loc cel mai devreme pana la sase luni de la aparitia primului dinte si nu mai tarziu de varsta de 12 luni. La aceasta prima vizita, medicul trebuie sa evalueze riscul aparitiei cariilor, sa ofere ajutor in prevenirea problemelor orale si sa stabileasca cea de-a doua vizita. In timpul primelor vizite, medicul va evalua dezvoltarea dintilor si a maxilarului, cautand eventuale probleme.
Pentru a alege un stomatolog trebuie sa aveti in vedere programul acestuia, daca se potriveste cu programul dumneavoastra, situarea cabinetului,daca puteti ajunge direct de la serviciu, daca medicul explica pacientilor si tehnici de preventie, daca asigura consultatii de urgenta, precum si eventuale recomandari.
In general, orice modificare al aspectului gingiilor si dintilor necesita o vizita la medic. Exista insa cateva probleme ce prezinta urgenta imediata: probleme traumatice, cum ar fi caderea prin violenta a unui dinte, ciobirea dintelui, traumatisme ce duc la dislocarea maxilarului si ulceratii. Urgentele netraumatice sunt durerile acute, eventual insotite de febra si roseata, inflamarea gingiilor si durerea la nivelul maxilarului.
In momentul in care vi se recomanda un tratament, nu ezitati sa intrebati medicul asupra eventualelor nelamuriri. Cateva intrebari utile ar fi: Care este diferenta de cost intre optiunile de tratament? Ce solutie va dura mai mult? Toate solutiile rezolva problema? Daca aveti mai multe probleme de rezolvat, asigurati-va ca incepeti cu cele mai urgente si interesati-va ce presupune amanarea unui tratament.