Ce este pedodontia?

Pedodontia  este  ramură a stomatologiei care se ocupă cu profilaxia și tratamentul dinților de la prima apariție în cavitatea bucală până la vârstă adolescenței.
Dentiția copilului se formează încă dinaintea nașterii. Cel mai devreme la 4 luni, primii dinți de lapte care erup prin gingiile din partea inferioară a gurii, sunt incisivii centrali urmați  de incisivii din partea superioară a cavitații bucale.  Cei 20 de dinți de lapte apar pană la vârstă de 3 ani, ordinea în care ei apar variază.

Dintâi permanenți apar în jurul vârstei de 6 ani, începând cu molarii și incisivii din partea inferioară a cavitații bucale. Acest proces continuă până în jurul vârstei de 21 de ani. Adulții au 28 de dinți permanenți sau pot ajunge până la 32 incluzând molarii de  minte.

Prima vizită la dentist este foarte important să fie cât mai pozitiv  și să crească încrederea copilului este  recomandat că acesta să fie consultat de un  medic specialist.

Este important să menținem sănătatea dinților de lapte. Cariile neglijate pot și de obicei chiar duc la probleme ce afectează permanent dezvoltarea dinților.

O formă serioasă de carii la copii se regăsește în rândul sugarilor. Și asta datorită expunerii prelungite a danturii bebelușului la lichide cu un conținut ridicat de zahăr. Printre acestea fiind laptele (inclusiv laptele matern), laptele praf, sucul de fructe și alte băuturi îndulcite.

Lichidele dulci care intră în contact cu dintîi bebelușului favorizează producerea unor acizi și bacterii care afectează smalțul dinților.

După fiecare masă, ștergeți dintîi și gingiile bebelușului cu o compresă sterilă sau bețișor pentru a îndepărta placă.

Se recomandă la copii periaj profesioanal,sigilarea și fluorizarea.Sigilarea este manoperă de izolare a suprafeței dentare de mediul cavitații bucale cu scopul de a preveni formarea cariilor.Practic se aplică un strat fin de material pe suprafața dintelui și în acest fel scade potențialul de retenție a alimentelor. Integritatea sigilărilor se poate verifică  în primul rând vizual de către părinte deoarece acestea au culori diferite de ale dintelui, recomandarea este să fie evaluată de  o dată pe an.

Fluorizarea este metodă prin care se suplimentează cantitatea de fluor la nivelul smalțului cu scop profilactic. Este recomandată în mod deosebit copiilor.

Fără durere

Urgențe medicale

Sigiliare si fluorizare profesională

Plan Personalizat de Tratament

Beneficiile unui plan personalizat de tratament:

  • Consultatie orală completă
  • Identificarea problemelor
  • Tratarea rapidă și optimă
  • Implanturi mai rezistente
img-03
EnglishRomanianTurkish