Rulajul mare de pacienți într-un cabinet stomatologic sau într-o clinica stomatologică determina creșterea încărcăturii microbiene în spațiul acestuia. În plus, utilizarea dispozitivelor rotative, conduce la împrăștierea la distanță a materiilor organice (dentină, salivă, sânge) posibil contaminate cu germenii patogeni.

Pentru prevenirea acestui risc, suprafețele expuse sunt decontaminate, reducând astfel numărul de germeni până la zero. Se folosesc în acest scop substanțe chimice de ultimă generație, al căror spectru este foarte larg, având grija totodată să respectăm timpul de expunere al agentului decontaminant.

Substanțele dezinfectante utilizate îndeplinesc în mod obligatoriu standardele europene pentru dezinfecție și sunt substanțe bactericide, active pe Candida albicans, fungicide, sporicide, virucide active pe virusul HIV, cel al Hepatitei Bsi C, Adenovirus, Coronavirus, virus Herpex tip 1 precum și tuberculocide active pe Mycobacterium tuberculosis.

Pentru dezinfecția mâinilor se folosesc substanțe dezifectante speciale înainte și după utilizarea mănușilor de examinare.

Sterilizarea instrumentului stomatologic presupune un complex de procedee prin care se distruge în totalitate flora microbiană (forma vegetativă și sporulată a bacteriilor, virusurilor, fungi) de pe materialele supuse procesului.

Certitudinea sterilizării depinde de următoarele etape:
– presterilizare – pregătirea instrumentelor în vederea sterilizării;
– metode de sterilizare.

Presterilizarea presupune imersia instrumentelor într-o baie cu dezinfectant, ce are proprietăți de curățire imediat după sterilizare. Înaintea acestei etape se realizează prespălarea și curățarea normală. După respectarea timpului optim de acționare a acestui dezinfectant, instrumentele sunt spălate minuțios cu perii adecvate, insistandu-se la încheieturi, la canelurile acelor și frezelor, pentru înlăturarea tuturor formelor de materii organice. Cleștii de extracție, precum și alte instrumente chirurgicale sunt supuse acelorași etape de presterilizare însă în recipiente separate, apoi se usucă și se curăță din nou în caz de necesitate.

După uscare și verificare, instrumentele se împachetează în folii închise etanș, ce au prevăzute markeri de sterilizare care virează (își schimba culoarea), putandu-se astfel controla expunerea materialelor la temperatura optimă și permițând totodată verificarea sterilizării. De asemenea pe cutiile metalice în care sunt grupate alte instrumente se pun benzi cu astfel de markeri de sterilizare, atât în interiorul cât și în exteriorul cutiilor. Pe acești markeri, respectiv pe foliile individuale, sunt notate data, ziua și ora, astfel încât putem controla sterilizarea instrumentelor cu maxim 24 de ore înainte de folosire. Acest lucru poate fi verificat și prin menționarea zilnica într-un caiet de sterilizare, a instrumentelor supuse acestui proces, felul sterilizării, parametrii aparatelor, iar în dreptul datei respective adăugarea markerului de sterilizare din interiorul aparatului respectiv. Aparatele sunt verificate periodic și monitorizate de către instituții ale statului atestate în acest scop, prin teste care verifică parametrii fiecărui aparat.

Referindu-se la aceste aparate, vorbim de metode de sterilizare. Astfel, sterilizarea instrumentalului stomatologic se face prin metode fizice și chimice. Cele fizice presupun căldură uscată (sterilizarea prin aer cald în etuva – pupinel – la 180 de grade, timp de 1 ora pe zi) și căldură umedă (sterilizarea prin vapori sub presiune, autoclavarea, unde temperatura vaporilor de apa crește proporțional cu presiunea, respectiv 134 de grade, timp de 45 de minute).

Metodele chimice de decontaminare se realizează cu soluții dezifectante și antiseptice pentru dezinfecția suprafețelor și pentru antisepsia mâinilor.

Trebuie menționată atitudinea fata de reziduuri; exista recipiente speciale în acest scop, închise etanș și prevăzute cu un mic orificiu, care în momentul umplerii sunt preluate de un serviciu special și incinerate. Există o serie de materiale de unică folosinta, cum ar fi aspiratoarele, materialul moale (rulouri, comprese, câmpuri sterile).

Toate aceste masuri sigure de decontaminare conduc cu certitudine la înlăturarea oricăror suspiciuni privind riscurile de îmbolnăvire din cabinetul stomatologic.

Sterilizare

EnglishRomanianTurkish